Logo Culinair Kommers

Er is nogal wat te doen rondom de kwaliteit van de tafeltje dekje maaltijden. Met name bij de gezondheid van de maaltijden worden grote vraagtekens gezet; zo bleek onlangs weer uit een onderzoek van de consumentenbond. De hoeveelheid groenten laat vaak te wensen over en de hoeveelheid zout is veel te groot bij de meeste aanbieders, zo blijkt uit het onderzoek. Hoe zit dat eigenlijk bij Culinair Kommers?

“Wij zijn al jaren bezig met de zoutreductie,” vertelt John Kommers. “Wij zijn vier jaar terug begonnen met het gebruik van enkelvoudige kruiden en specerijen. We zijn afgestapt van de standaard mixen waar toch ook vaak zout aan toegevoegd is. Daardoor kunnen we het zoutgehalte in de maaltijden veel beter reguleren. De gemiddelde maaltijd van Culinair Kommers bevat daardoor gemiddeld 0,7 gram zout. Dat is een stuk minder dan de dagelijkse aanbevolen 6 gram.”

“Bijkomend voordeel van het gebruik van enkelvoudige kruiden is dat deze smaken ook nog eens beter tot hun recht komen. De smaak van de specifieke kruiden komen veel duidelijker naar voren. Dat draagt erg bij aan de smaakbeleving. Overigens is dit niet te verwarren met smaak van zout.”

Gezonde maaltijden met verse ingrediënten

Wij werken zoveel mogelijk met verse ingrediënten in de maaltijden. Uiteraard wel binnen de mogelijkheden. Culinair Kommers verwerkt zoveel mogelijk vers in de maaltijden wat zeker bijdraagt aan de kwaliteit van gezonde maaltijden.

Houdbaarheid

Culinair Kommers streeft naar een minimaal gebruik van e-nummers. Door het gebruik van enkelvoudige kruiden en specerijen zijn er minder andere toevoegingen nodig. En de houdbaarheid is toch goed. 

Gezonde maaltijden in balans

“Om een gezonde maaltijd samen te stellen die optimaal in balans is, volgen wij de richtlijnen van het voedingscentrum. Een maaltijd van Culinair Kommers bevat dus altijd 150 gram groente, 150 gram zetmeel en 80 gram gegaard vlees of vis.”

“Daarin bieden wij ook nog eens een extra service. De hoeveelheden kunnen altijd opgehoogd of verlaagd worden. De klant heeft dus zelf invloed op de hoeveelheden. Zo is er bij cliënten met overgewicht vaak de vraag naar een nóg gezondere maaltijd. Dan zorgen wij voor een hogere hoeveelheid groenten en beperken we de hoeveelheid zetmeel in een maaltijd. Zo kan er maatwerk geleverd worden en heeft de klant zelf de onderlinge hoeveelheden in de hand.”

“Daar horen wij ook wekelijks positieve berichten over, onze cliënten vinden het erg prettig dat zij zelf controle hebben over de grootte van een portie. Het is ook erg positief i.v.m. het reduceren van food waste.”

“Al met al dus prima in orde, die hoeveelheid zout en groentes in de maaltijden van Culinair Kommers. Hartstikke gezond dus die maaltijden van Culinair Kommers. Toch jammer dat de Consumentenbond onze maaltijden niet onder de loep genomen heeft in haar onderzoek.”