Elk jaar worden de 800 vrijwilligers van WVO-zorg in Vlissingen, Oost-Souburg en Middelburg bedankt met een diner. Ieder jaar zet Ton Snijders, Hoofd Restaurants, met zijn team een mooie feestavond voor hen neer. Dit jaar werd het diner wel heel bijzonder ingevuld, met een Sri Lankaans buffet.
Ton Snijders: “In september is Sharmila Francke bij ons komen werken als keuken-assistent. Zij is afkomstig uit Sri Lanka. Toen ik Sharmila voorstelde om Sri Lankaans te gaan eten, was ze meteen enthousiast. Zij wilde eerst alles zelf gaan koken, maar dat wilde ik niet. Wij zouden Sharmila dan wekenlang moeten missen in de normale productie. Dat wilde ik echt niet.”
Sharmila heeft negen eigen recepten uitgeschreven en besproken met onze Youri de Bont van Culinair Kommers. Ton: “Wij vinden het heel leuk om op die manier een keuken-assistent eens op de voorgrond te zetten. Ze ging echt de uitdaging aan om voor zoveel mensen iets bijzonders te koken en het buffet te verzorgen. Dat is toch geweldig?”
Aan de hand van Sharmila’s recepten hebben we bij Culinair Kommers gekookt en een proeverij gedaan. Sharmila, Ton en John Kommers hebben getest en feedback gegeven. Wij hebben vervolgens de recepturen weer aangepast. Vooral Sharmila was heel kritisch. “Ik wilde authentieke smaken,” vertelt ze. “Want ik weet hoe het moet smaken. Sommige gerechten zijn daarom meerdere keren aangepast. Dan moet je goed overleggen.”
En zo zijn uiteindelijk Sharmila’s gerechten uit de keuken van Culinair Kommers gekomen. Verdeeld over 6 avonden hebben ruim 800 vrijwilligers genoten van authentieke smaken uit de Sri Lankaanse keuken.
De gasten genoten van diverse curries (aubergine, rauwkost, rundvlees, varken, kip, vis) en typische Sri Lankaanse gehaktballetjes. Er waren ook diverse soorten rijst en nog veel meer. Enkele gerechten, waaronder papadums, groente en vis en een drietal verse sambals, werden door Sharmila zelf bereidt. Zo kon zij haar persoonlijke, authentieke touch aan het buffet geven. “In de Sri Lankaanse keuken gebruik je veel kruiden en azijn. Dat laatste hebben we van de Portugezen overgenomen. Want Sri Lanka is heel lang een Portugese kolonie geweest.” De curry van varkensvlees vonden de gasten het lekkerst, al moet die volgens Sharmila eigenlijk nog zuurder gemaakt worden met meer azijn.
Sharmila vertelt dat ze het een eer vond om de maaltijden te mogen verzorgen. “Dankbaarheid is belangrijk in onze cultuur”, zegt ze. Zij vertelt over haar leven: “Ik ben opgegroeid in een katholiek klooster. Mijn vader is weg gelopen en mijn moeder kon niet voor mij zorgen. Van mijn 6e tot mijn 18e heb ik daar gewoond. Na afronding van mijn eigen opleiding ben ik zelf les gaan geven op de school van het klooster. Op mijn 22e ben ik uitgehuwelijkt, dat is heel normaal in Sri Lanka, aan Michiel, een Nederlandse man. En zo kwam ik in Nederland terecht. Dat was een shock. “Heel koud. Brrr. Aan het Nederlandse eten kon ze ook niet wennen; We eten thuis nog steeds geen aardappel,” lacht Sharmila. “Ik ben heel dankbaar dat ik zo goed ben opgevangen in Nederland.”
“Toen Ton Snijders zei dat Culinair Kommers de maaltijden zou maken, vroeg ik me eerst af of dat wel goed zou komen. Maar nu moet ik toegeven dat het veel meer werk was om zo’n enorm buffet zelf neer te zetten dan ik van tevoren dacht. Ik hoop maar dat onze gasten met een dankbaar hart en een volle maag weer naar huis zijn gegaan.
Sharmilla’s gerechten zijn te bestellen op raghavendra